Dandyk, a celebek elődei

    Show all

    A divatot teremtő dandyk – cilinderben, keményített ingben, élére vasalt nadrágban, sétapálcával -, akik megosztották a társadalmat, rajongás és kitaszítottság kísérte őket.

    „Barátaimat a jó külsejük, ismerőseimet a jellemük, ellenségeimet a nagy eszük miatt választom. Az ember nem lehet eléggé óvatos ellenségeinek megválasztásában”- Oscar Wilde

    A dandyk – akik különösen sokat adtak az öltözködésükre – a tökéletesen vasalt nadrágra, a keményített ingre, nyakkendőre – a XIX. században-Angliában, majd Franciaországban, a régi arisztokrata rend felbomlásakor, a kialakult új rend hiányakor léptek fel.

    Az arisztokráciának még voltak kiváltságai, de teret kellett engedni, az új feltörekvő rétegnek is. A dandyk életszínterét az arisztokrácia társasági eseményei adták, ahol megmutathatták magukat, csodálhatták őket. A polgárság középszerűségét elvetették, harcoltak ellene.
    A dandyk nehezen írhatók le  határozott jelzőkkel, hiszen az egyediséget keresték.

    Ami közös jellemzőjük, az identitás keresése, melybe gyakran a nemi identitás is beletartozott (két legjelentősebb képviselője; Oscar Wilde, és George Gordon Byron is biszexuális volt). Egoisták, nonkonformisták, irtóznak a tömegestől, az általánostól. Tökéletességre törekedtek a megjelenésükben.

    A dandyket, emlegették dologtalan ficsúroknak is, akik órákat töltöttek az öltözködésükkel. Ami jellemző volt a megjelenésükre, az a cilinder, fehér (vagy zöld, sárga, piros) selyemsál, tökéletesen megkötött nyakkendő, keményített ingmell, legjobb szabású kabát, élére vasalt nadrág, sétapálca és a kesztyű. Púderezett arc. Ezzel szemben a XIX.századi városi polgárság köreiben – akiktől a dandyk élésen el akartak határolódni – megjelent a posztóból készült frakk, nemzeti színű kokárdával, de elterjedt a fapapucs és a matróznadrág is.

    Az öltözködés választékosságán kívül, a modorbeli fölény, a közönyösség a jellemző. Viselkedésükben megtalálhatjuk a finomkodást, az affektálást, raccsolást. Gyakran olvasható róluk, hogy alapvetően unatkoztak a világban, nem volt különösebb dolguk, elfoglaltságuk, ezért kerestek újabb és újabb kalandot.

    Nekem elsőként Oscar Wilde, és az egyik kedvenc művem tőle, a Dorian Gray arcképe jut eszembe a dandykről.  Dorian Gray tökéletesen megtestesíti a dandyk hedonista életformáját. A regény részletes ismertetése és boncolgatása nélkül, csak erre koncentrálva, a szépség, a megjelenés a szórakozás, az élvezetek hajszolása, ami a főhős egyetlen célja.

    A mai dandy stílus követőknek, kifejezetten extravagáns a megjelenésük. Őket sötét árnyalatok, zakók, csillámló-, vagy bársony anyagok, fehér kontrasztgalléros és -mandzsettás ingek jellemzik.

    A XIX.századi unatkozó ifjak, akik a cilinderekkel, zakókkal, keményített ingekkel, kifogástalan öltözködéssel, de nem kifogástalan – polgárpukkasztó – viselkedéssel, voltak; hol szerethetők, hol kitaszítottak. Ami biztos, a közvéleményt formálták, nem hagyták hidegen az embereket. A dandyk bizonyos szempontból megfelelnek a mi korunk celebjeinek?

    A wikipédia szerint a celeb; celebrity – jelentése: híresség, hírnév, híres ember, ismert személyiség. Itt olvasható az is, mely szerint a celeb mellékjelentése, hogy az ismertség alapja, nem az illető tudása-persze ez sem kizárt, de nem feltétele -, hanem egy, általában valamely média által róla kreált kép.

    Makádi Liza

    Taboo – Éld meg a vágyaidat!

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük